Mendengar masalah yang dihadapi atlet Ibtihaj Muhammad juara lawan pedang yang sering dipotong mata kerana kerap kali tidak dapat mendengar arahan pengadil dengan jelas dan bagaimana dia struggle untuk memakai tudung ketika bertanding, Nike telah menghasilkan tudung Pro Hijab untuk atlet atlet berhijab.

Hunter Killer Photo
HYPE
Misi Menyelamat Penuh Debaran Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

Ibtihaj Muhammad bukan satu satunya atlet yang menghadapi masalah tudung. Pereka pereka Nike telah berjumpa dengan atlet atlet terkenal yang menghadapi cabaran memakai tudung ketika bertanding dan dari perjumpaan mereka, lahirnya prototaip Pro Hijab.

Pereka memberikan prototaip awal kepada beberapa orang atlet, termasuk atlet angkat berat Amna Al Haddad, figure skater Zahra Lari, kedua duanya dari United Arab Emirates, untuk menguji tudung tersebut dalam sukan masing masing. Atlet atlet di Timur Tengah, termasuk pelari Manal Rostom, jurulatih Nike Run Club Dubai, dan Zeina Nassar, peninju Jerman mencuba tudung tersebut setiap hari. Nike mengumpul data maklum balas prestasi atlet dan komen mereka terhadap penampilan pemakaian itu.

Rekaan awal seperti keupayaan untuk adjustable fit ditolak kerana menyebabkan Pro Hijab menjadi berat. Matlamat utama pakaian ini untuk menjadikannya ringan, sejuk dan bebas rintangan semaksima mungkin. Pereka akhirnya memilih untuk mereka Pro Hijab dalam saiz XS/S dan M/L untuk disesuaikan dengan sebanyak bentuk kepala yang boleh.

Nike Pro Hijab mula dijual bermula awal 2018 laman web Nike dan juga butik butik Nike di seluruh dunia. Dalam berita sukan yang lain, undian kumpulan Piala Dunia 2018 di Rusia sudah pun selesai.

HO17_PROHIJAB_ZAHRA_SKATING_001_3x2_hd_1600

HO17_PROHIJAB_ZEINA_BOXING_002_4x2_hd_1600

NJNJ3_494_A_PREM_native_1600

NJNJ3_494_F_PREM_native_1600

NJNJ3_494_B_PREM_native_1600

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group