Silat telah disenaraikan di bawah Senarai Wakil Warisan Budaya Tanpa Kemanusiaan Ketara (intangible cultural heritage in humanity) milik negara ini oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Pengiktirafan ini telah diberikan pada sesi ke-14 Jawatankuasa Antara Kerajaan dan Perlindungan Warisan Budaya bersidang di Bogota, Colombia pada 12 Disember lalu.

BeFunky-collage (80)
HYPE
Nikmati Ais Krim Terbaru Paddle Pop Minions Caramel And Chocolate
Baca lagi →

Pada mesyuarat di ibukota Colombia, 15 amalan kebudayaan telah menyertai Senarai Perwakilan UNESCO dari warisan budaya, termasuk Pencak Silat Indonesia dan Nuad Thai Thailand.

Dalam satu laporan Bernama, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Mohamaddin Ketapi, berkata keputusan untuk memasukkan silat dibuat oleh badan antarabangsa yang terdiri daripada 24 orang ahli.

Semua dokumen yang berkaitan dengan penamaan silat di bawah kategori, Senarai Wakil Warisan Budaya Tanpa Kemanusiaan Ketara, dihantar ke UNESCO di Paris pada 30 Mac tahun lepas.

Menurut Ketapi, ia adalah “pengiktirafan kelas dunia untuk silat disenaraikan oleh UNESCO di bawah kategori warisan budaya tidak ketara”.

Beliau juga berkata pengiktirafan dari UNESCO secara tidak langsung dapat menarik perhatian Malaysia di mata dunia kerana ia juga mencerminkan komitmen negara dalam memelihara warisan budayanya.

Terdapat lebih 1,000 jenis bentuk silat di Malaysia, termasuk Silat Kuningan, Silat Sendeng, Silat Gayong, Silat Pukulan Melaka, Silat Lian Yunan dan Silat Minangkabau.

Tahukah anda Georgetown juga pernah dipilih sebagai bandar untuk projek terbaharu UNESCO. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Georgetown Dipilih Sebagai Satu-Satunya Bandar Di Asia Untuk Projek Terbaharu UNESCO

10 Masjid Bersejarah Di Iktiraf Sebagai Warisan UNESCO Yang Jarang Kita Lihat

Gambar Sebelum Dan Selepas Gempa Bumi Di Tapak Warisan Sejarah UNESCO Di Nepal

Anda Mungkin Suka