Di saat tulisan Jawi yang satu masa dulu merupakan tulisan bangsa Melayu tetapi kini makin dipinggirkan di negara ini, siapa sangka ada pihak lain yang begitu berminat untuk mendalaminya.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Itulah yang telah dilaporkan oleh Bernama semalam dan ingin saya kongsikan dengan anda hari ini. Ikuti laporan berita berikut yang telah disiarkan pada 13 Mach 2016.

Terletak jauh beribu batu dari Nusantara iaitu kawasan asal kebudayaan Melayu bukan halangan buat Daegu University of Foreign Studies (DUFS) di Daegu, Korea Selatan memulakan pengajian dalam kebudayaan Melayu terutamanya tulisan Jawi, pada bulan ini.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Dekan Fakulti Asia Tenggara DUFS Prof Dr Kang Kyoung Seok yang juga pakar dalam tulisan Jawi berkata selain pembelajaran, universiti itu juga akan menjalankan kajian mengenai ilmu Jawi atau Jawiology melalui Pusat Antarabangsa Jawiology di universiti tersebut.

Kang yang juga pengarah pusat itu dan berkhidmat bersama DUFS bermula 1 Mac lepas berkata selain tulisan Jawi, DUFS juga akan menumpukan kepada pengajian dalam bahasa Melayu dan Indonesia.

Daripada kuliah enam jam saya lebih menumpukan kepada penyelidikan dan kajian Jawiology. Selain itu ada juga (mengajar) bahasa Melayu dan Indonesia peringkat asas serta pertengahan.

“Kuliah Jawiology mendapat sambutan baik, ramai minat belajar. Tetapi penting bagi saya ialah membuat lebih banyak kajian mengenai ilmu Jawi supaya kita semua dapat tahu lebih dalam mengenai Jawi,” katanya yang fasih berbahasa Melayu kepada Bernama menerusi e-mel di sini.

Kang sebelum ini bersama Busan University of Foreign Studies sejak tahun 1982 dan bertanggungjawab menubuhkan Jabatan Indonesia-Malaysia di universiti itu.

Beliau berkata apa yang membuatkan beliau memilih untuk berkhidmat dengan DUFS ialah ruang untuk beliau melakukan kajian mengenai Jawi serta mengajar tulisan itu sebagai satu nilai tambah bagi generasi muda di Korea Selatan.

Di kampus Korea saya tidak diberi peluang hendak mengajar apa sahaja melainkan ikuti panduan universiti yang menolong pelajar senang mendapat kerja selepas mempelajari subjek yang telah saya ajar.

“Ini berbeza dengan DUFS yang mengutamakan pengajian ASEAN antaranya mengenai tulisan Jawi, universiti ini walaupun kecil tetapi sebuah universiti yang kuat,” katanya.

Baca: Penemuan Kapal Berusia 2000 Tahun Di Kedah Bukti Kerancakan Industri Besi Melayu Purba

universiti-daegu-2

Katanya DUFS juga sedang mengorak langkah untuk mengadakan program pengajian kerjasama dalam pengajian pelbagai bidang terutamanya Jawiology dengan universiti di Malaysia.

“Saya akan membawa impak inovatif yang mana DUFS akan menerima pelajar dari luar negara untuk mengikuti kursus Jawiology serta calon sarjana atau doktor falsafah (PhD) terutama dari Malaysia dan Brunei dalam Jawiology,” katanya.

Selain itu Kang berkata DUFS juga akan berusaha menjemput pakar dalam tulisan Jawi untuk mengajar dan membimbing pelajar serta siswazah dalam pengajian Jawiology.

Beliau berkata setakat ini DUFS telah mengadakan beberapa kerjasama dengan universiti dari Indonesia, namun masih berusaha untuk mengadakan kerjasama dengan universiti di Malaysia.

Saya harap sebuah universiti Malaysia dapat menandatangani kerjasama dengan DUFS ini sambil mengeksport pengajian Melayu ke DUFS supaya Korea dapat banyak belajar. Kong

Kang menegaskan pengajian Melayu terutama melibatkan tulisan Jawi perlu mendapatkan kerjasama dengan pelbagai pihak terutama universiti di Malaysia kerana jawi ‘berpokok dan berakar’ di negara ini selain sebuah negara yang kaya dengan kemelayuannya.

Baca lagi: Malaysia Bakal Rugi Besar Di Masa Depan Jika Tapak Warisan Sejarah Ini Diranapkan