Seorang bekas pengarah restoran Zam Zam Singapura di North Bridge Road, yang mengetuai serangan 2015 terhadap seorang penyelia Restoran Victory – jiran sebelah – telah dijatuhkan hukuman penjara enam tahun dan enam sebatan pada hari Isnin, 11 Mei.

Sebelum menjatuhkan hukuman ke atas Zackeer Abbass Khan, Hakim Daerah Mathew Joseph mengatakan bahawa kes itu adalah peringatan bahawa seseorang itu tidak boleh membiarkan kemarahan menguasai diri kerana “akibatnya boleh menjadi teruk”.

Tomaz Gaming Chair Cover
HYPE
Gaya Kingsman Datang Lagi! Tomaz Blaze X Pro, ‘Gaming Chair’ Premium Pada Harga RM499 Sahaja
Baca lagi →

Hakim juga mengatakan tidak ada tempat dalam masyarakat untuk seseorang yang melakukan kekerasan yang tidak wajar.

Pada bulan Mac, Hakim Joseph mendapati Zackeer, 49, dan bekas pegawai keselamatan Anwer Ambiya Kadir Maideen, 50, bersalah atas satu tuduhan masing-masing kerana terlibat dalam konspirasi untuk melakukan kecederaan yang teruk kepada Liakath Ali Mohamed Ibrahim dengan senjata. Serangan itu berlaku sekitar jam 10 malam pada 26 Ogos 2015.

Dia juga mensabitkan Zackeer atas intimidasi jenayah kerana dia mengancam akan mencederakan Liakath, 52, pada 22 Ogos tahun itu.

Pada hari Isnin, Anwer juga mengaku sebagai anggota kanan kongsi gelap. Dia telah bergabung dengan kumpulan itu pada tahun 1990 dan merupakan “pejuang” bagi pertubuhan haram itu. Hakim Joseph kemudian menjatuhkan hukuman penjara 5½ tahun.

Zackeer dan Anwer adalah dua orang terakhir yang terlibat dalam kes tersebut yang disabitkan kesalahan. Yang lain, termasuk anggota kongsi gelap Joshua Navindran Surainthiran, yang berusia 23 tahun ketika dia membunuh Liakath, telah dihadapkan ke mahkamah.

Pada bulan November 2016, Joshua dijatuhkan hukuman penjara 6½ tahun dan enam sebatan rotan kerana melakukan kesalahan lain.

Dalam penghujahan mereka, Timbalan Pendakwa Raya Tan Wen Hsien dan Claire Poh menyatakan bahawa “asal-usul niat jahat ini” bermula pada tahun 2005 ketika Zackeer dan Liakath adalah rakan niaga.

Mahkamah mendengar bahawa setelah perniagaan itu gagal, Liakath telah bergabung dengan Victory Restaurant pada tahun 2014 dan menimbulkan masalah kepada Zam Zam dengan menarik pelanggan pergi dan melaporkan pekerja mereka kepada pihak berkuasa.

DPP menambahkan, “Segala-galanya menjadi kenyataan pada 22 Ogos 2015, ketika polis tiba di restoran untuk menasihati mereka untuk tidak mencemooh. Zackeer percaya bahawa ini adalah persediaan oleh mangsa, dan dia mengadu pekerja Zam Zam kepada polis..

“Marah, Zackeer mengancam mangsa bahawa dia akan memukul atau membunuhnya dalam masa seminggu.”

Zackeer kemudian meminta Anwer mengatur serangan ke atas Liakath dan menawarkan wang untuk menyelesaikan misi itu.

Mahkamah mendengar bahawa Joshua, dalam kenyataannya kepada pihak berkuasa, mengatakan bahawa Anwer memanggilnya pada 23 Ogos 2015, dan menawarkan kepadanya $ 2,000 untuk mengelar wajah Liakath.

Sekitar jam 10 malam tiga hari kemudian, Joshua menyerang Liakath di jambatan antara Jalan Terusan Rochor dan Jalan Sungei dan mengelar wajahnya dengan pisau.

Liakath mengalami luka sepanjang 7 cm di bibir atas kanannya, yang memanjang ke pipi kanannya, dan sebahagian dari luka itu sampai ke permukaan bibir dalam. Dia kini ditinggalkan dengan parut kekal.

DPP mengatakan bahawa, setelah kejadian itu, Zackeer menyerahkan $ 2,000 kepada Anwer untuk membayar Joshua. Anwer memindahkan $ 1,700 ke akaun bank Joshua. Dia telah memberikan Joshua $ 200 sebagai pembayaran awal pada 23 Ogos 2015.

Joshua, Anwer dan Zackeer ditangkap pada 21 September 2015, mahkamah mendengar.

Peguam tertuduh, Peter Keith Fernando, yang mewakili Anwer, memberitahu mahkamah pada hari Isnin bahawa anak guamnya sudah tidak aktif sebagai anggota kongsi gelap.

Anwer, yang juga diberi peluang untuk membela diri telah mengatakan kepada Hakim Joseph bahawa dia menyesal dan ingin memperbaiki dirinya.

Dia ditawarkan jaminan $ 60,000 dan diperintahkan untuk menyerah diri di Mahkamah Negeri pada 6 Julai untuk menjalani hukuman penjara.

Peguam Zackeer, Sarbrinder Singh, mengatakan bahawa anak guamnya tidak melakukan kesalahan yang mempunyai kaitan kongsi gelap dan menegaskan bahawa Joshua tidak bertindak atas kumpulan kongsi gelap.

Zackeer dilaporkan akan membuat rayuan terhadap keputusan hakim dan dia juga telah diberi jaminan sebanyak pada $ 75,000.

Untuk bacaan lanjut mengenai Restoran Zam Zam, klik pautan di bawah.

Pemilik Restoran Zam Zam Didapati Bersalah Upah ‘Pembunuh Upahan’ Untuk Jatuhkan Pesaing

Anda Mungkin Suka