Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) mengesahkan satu kes import jangkitan cacar monyet di negara itu, lapor CNA.

Pesakit adalah warga Britain berusia 42 tahun yang bekerja sebagai pramugari. MOH berkata lelaki itu berada di Singapura antara 15 Jun dan 17 Jun, dan sekali lagi pada 19 Jun ketika dia terbang masuk dan keluar dari Singapura.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Dia disahkan positif cacar monyet pada 20 Jun.

Pesakit tersebut dilaporkan stabil dan kini dimasukkan ke dalam wad di Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NCID). MOH melaporkan bahawa mereka kini giat mengesan kenalan pesakit.

Lelaki itu mengalami sakit kepala pada 14 Jun dan demam pada 16 Jun. Gejala ini kemudiannya hilang, dan dia kemudian mengalami ruam kulit pada 19 Jun.

MOH berkata lelaki itu mendapat rawatan perubatan melalui telekonsultasi pada malam 19 Jun, dan telah dihantar kepada NCID pada 20 Jun untuk penilaian lanjut.

“Pengesanan kenalan sedang dijalankan untuk penerbangan yang terjejas dan sepanjang tempoh tinggalnya di Singapura. Dalam tempoh ini, dia sebahagian besarnya tinggal di bilik hotelnya, kecuali melawat pusat urut, dan makan di tiga kedai makanan pada 16 Jun.

“Secara amnya, risiko penularan kepada pelawat di lokasi ini adalah rendah, kerana data telah menunjukkan bahawa cacar monyet berjangkit melalui sentuhan fizikal yang rapat atau berpanjangan. Keempat-empat lokasi yang dilawati kes itu sedang menjalani pembersihan dan pembasmian kuman,” kata KKM.

Sehingga 21 Jun, 13 kenalan rapat telah dikenal pasti. MOH berkata, semua kontak rapat akan dikuarantin selama 21 hari sejak hubungan terakhir mereka dengan kes itu.

“Selain itu, dua kenalan berisiko rendah telah diletakkan pada pengawasan telefon. Orang di bawah pengawasan telefon akan menerima panggilan telefon setiap hari dalam tempoh 21 hari untuk memantau sebarang permulaan simptom. Jika disyaki dijangkiti, mereka akan segera dihantar ke NCID untuk penilaian lanjut dan pengasingan bagi mengelakkan penularan selanjutnya,” tambah kementerian itu.

Wabak cacar monyet mula merebak di Eropah, ini apa yang anda perlu tahu. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Wabak Cacar Monyet Mula Merebak Di Eropah, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Wabak Cacar Monyet Adalah Senjata Biologis Buatan Manusia, Kata Bekas Saintis Kesatuan Soviet

Pakar Akui Terkejut, Jangka Kes Wabak Cacar Monyet Bakal Meningkat Dalam Masa Terdekat