Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pada akhir bulan lalu, aksi Myvi menarik sebuah lori yang rosak telah menjadi bualan orang ramai yang rata-rata seperti tidak percaya kemampuan kereta hatchback itu mampu berbuat sedemikian.

Namun baru-baru ini sekali lagi kereta buatan Malaysia membuat kejutan kepada orang ramai apabila sebuah Proton Saga lama yang turut dikenali ramai sebagai model ‘Proton Saga Kereta Kebal’ telah menarik sebuah lori treler yang terperangkap di kawasan kebun.

Pemandu kereta Saga tersebut dilihat bersungguh-sungguh menekan minyak sehingga bahagian hadapan kereta mengeluarkan asap putih untuk menyelamatkan lori treler yang tersangkut itu.

Video tersebut telah mendapat lebih tiga ribu kali perkongsian daripada para netizen yang berasa kagum dengan kemampuan kereta Proton Saga yang nampak berusia serta uzur, namun mampu menarik lori treler yang mempunyai saiz yang berganda-ganda lebih besar berbanding kereta Saga tersebut.

Sumber Gambar: Facebook Tan Cher Puk

Sumber Gambar: Facebook Tan Cher Puk

Sumber Gambar: Facebook Tan Cher Puk

Sumber Gambar: Facebook Tan Cher Puk

Sumber Gambar: Facebook Tan Cher Puk

Para netizen juga menegaskan jangan menilai sesuatu benda pada reka bentuk serta keadaan luaran kereta tersebut, namun nilailah apa yang sesuatu benda itu masih dapat membantu semasa detik-detik yang memerlukan.

Proton Saga merupakan kereta nasional pertama yang diperkenalkan pada tahun 1985 dan telah mencapai beberapa rekod seperti model yang paling lama dikeluarkan dengan lebih 1.8 juta unit dalam tempoh 35 tahun.

Sebelum ini sebuah Myvi telah mencuri tumpuan ramai apabila aksinya menarik sebuah lori yang rosak dirakam oleh pengguna jalan raya lain. Lihat lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Selamba ‘Tarik’ Lori Rosak, Aksi Myvi Ini Mencuit Hati Orang Ramai

Pandu Secara Berbahaya, Pemandu Proton Persona Ini Patahkan Cermin Sisi Myvi

 

Anda Mungkin Suka