Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Wanita muda Israel, Shahar Perets kini sedang menjalani penggal ketiganya di penjara. Beliau telah ditangkap oleh pasukan keselamatan buat kali ketiga kerana enggan menyertai tentera sebagai askar rejim Zionis. Dalam e-mel yang dihantar kepada penyokong – individu yang enggan menyertai tentera sebagai protes terhadap pendudukan Palestin – Perets berkata dia baru-baru ini menghabiskan hari jadinya yang ke-19 di sebalik tirai besi penjara.

Menggambarkan keadaan di penjara, Perets berkata dia telah dilarang untuk menulis pengalaman dan penindasan sepanjang beliau di penjara oleh pihak berkuasa, dengan akses kepada pen kadangkala hanya sepuluh minit setiap hari.“Tentera tidak mahu saya menulis, bercakap atau berkongsi buah fikiran saya. Mereka cuba membungkam saya,” kata Perets, seperti dilaporkan Middle East Monitor.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

“Membungkam penentang politik adalah sebahagian kecil daripada corak tingkah laku yang lebih ganas – membungkam perjuangan Palestin untuk hak asasi manusia di Tebing Barat dan Gaza,” katanya. Dalam temu bual dengan BBC, ia mendedahkan bahawa ibu bapanya menyokong penuh keputusannya untuk enggan berkhidmat dalam tentera Israel.

“Sesetengah orang memanggil saya pengkhianat atau mengatakan saya tidak peduli dengan orang saya,” katanya kepada BBC. “Saya memutuskan untuk tidak menyertai tentera kerana saya tidak mahu mengambil bahagian dalam penindasan berjuta-juta orang yang tinggal di Tebing Barat dan Gaza.”

Menurut undang-undang antarabangsa, hak untuk menolak perkhidmatan ketenteraan dengan teliti adalah berdasarkan Artikel 18 Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik, yang menjamin hak kebebasan berfikir, hati nurani dan agama atau kepercayaan.

Pekerja yahudi di Google desak CEO sokong Palestin, kutuk kekejaman Israel. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Pekerja Yahudi Di Google Desak CEO Sokong Palestin, Kutuk Kekejaman Israel

‘To My Friends In Malaysia’ – Aktivis Israel Ini ‘Koyak’ Dikecam Netizen Malaysia

Lelaki Ini Menulis Tentang 10 Fakta Palestin Dan Israel Untuk “Dummies”. #5 Akan Buat Anda Kagum