Seorang wanita warganegara China berusia 33 tahun telah membayar €80 juta (RM370 juta) secara tunai untuk sebuah hartanah 49 bilik dengan tiga pantai persendirian di pulau eksklusif Itali Sardinia, menurut akhbar tertua pulau itu, L’unione Sarda, lapor SCMP.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pembeli itu dikenal pasti sebagai Nani Wang, dan namanya dilaporkan sama dengan bekas pengarah lembaga JD Health International, cabang penjagaan kesihatan gergasi e-dagang China JD.com.

Namanya didedahkan apabila juruwang mengesahkan tandatangan Nani pada nota pemindahan wang ke akaun bank Switzerland yang dipercayai milik penjual, Joseph Jack Setton, seorang warga Amerika, pada 18 April, lapor akhbar Sardinia.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

JD Health tidak menjawab pertanyaan melalui e-mel oleh SCMP.

Ia adalah salah satu urus niaga hartanah terbesar oleh pembeli China sejak negara itu dilanda pandemik pada 2020.

Tahun lepas, seorang warga China membeli hartanah bernilai AS$2.3 bilion di Eropah, turun 18 peratus daripada AS$2.7 bilion pada 2020, menurut Real Capital Analytics, yang menjejaki urus niaga bernilai sekurang-kurangnya AS$10 juta.

Dari Januari hingga Mei tahun ini, pelaburan ini sudah mencecah AS$1.4 bilion, tambahnya.

Tolak penggunaan kapas hasil buruh paksa Muslim Uighur, China pilih untuk boikot Nike dan H&M. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Tolak Penggunaan Kapas Hasil ‘Buruh Paksa’ Muslim Uighur, China Pilih Untuk Boikot Nike Dan H&M

Pertikaian Antara Malaysia Dan China, AS Kerah Dua Kapal Perang Ke Laut China Selatan