Brand Publisher
Brand Publisher  •
March 14, 2017 12:00 PM

Kalau dahulu, kita cuma ada telefon berwayar untuk berhubung dengan keluarga. Kalau anda pernah lalui zaman ini, anda pasti sangat memahami perasaan berkomunikasi hanya melalui gagang telefon Itu pun sudah mengembirakan.

Sekarang teknologi semakin canggih dan kalau kawan atau keluarga anda duduk di luar negara pun, anda boleh berkomunikasi dengan telefon pintar. Sekarang ini lagi best. WhatsApp pun dah ada fungsi video call. Kalau buat video call, Boleh tengok setiap mimik muka kawan anda sambil bersembang. Hilang kerinduan bila dapat tengok dan berkomunikasi secara bersemuka dalam talian kan?

Sebenarnya perhubungan secara face to face memang lebih menyeronokkan. A simple hello yang disertakan dengan espresi muka akan memberikan makna yang lebih kepada setiap perbualan. Kalau orang yang anda hubungi mukanya senyum, anda sudah boleh expect ada perkabaran gembira yang dia akan sampaikan. Kalau muka sedih pula, anda pun mungkin boleh jangkakan mungkin satu berita kurang seronok akan disampaikan.

Tetapi masalah pula nak buat video call ini sebab boleh kata video call mesti makan data telefon kita. Jadi mungkin tak boleh buat video call selalu. Kalau guna wifi bolehlah guna tak ingat dunia. Tapi kalau kita selalu on the go dan tak ada wifi pula bagaimana?

Di sini ada satu solusi. webe adalah jawapannya. Dengan 9,999,999GB data hanya pada RM79 sebulan, memang anda boleh berhubung dengan yang tersayang tidak kira di mana sahaja anda berada. Mungkin anda hendak kongsi keseronokkan anda sedang bermain ice skating, anda boleh buat sambil anda meluncur.

Tambahan lagi sekarang ini musim orang buat video live; tak kiralah di Facebook, Instagram atau Bigo Live. Semua ini cara untuk berinteraksi dengan lebih dekat dengan kawan-kawan kita. Kalau buat video live ni, lain mood dia berbanding kita sembang dalam group WhatsApp sahaja. Kita dapat tengok terus setiap pergerakan rakan kita tu dan dia pun boleh jawab soalan-soalan secara terus. Barulah tahu dia gelak itu fake ke tidak kan? Senang cerita boleh #SeeEveryEmotion gitu.

Saya tahu pengguna webe memang tak kedekut data kalau nak tengok video di mana-mana seperti Youtube, Facebook dan Twitter. Memang mereka sendiri admit, kalau nak layan siri di Netflix, boleh tengok satu musim terus tanpa gangguan. Memang berbaloi guna webe ini.

Dengan RM79 sebulan dan data yang rasanya takkan habis guna setiap bulan, memang berbaloi sungguh. Nak buat video live hari-hari pun tak ada masalah. Jadi kalau berminat untuk tahu lebih lanjut tentang webe, boleh lawat di sini.

Artikel Berkaitan