Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sejak beberapa tahun terakhir ini, dapat dilihat semakin ramai individu yang muncul sebagai ‘sifu pemasaran’, guru bisnes dan seumpamanya dalam usaha menarik orang ramai menyertai seminar yang dianjurkan bagi meningkatkan jumlah jutawan dalam komuniti.

Sering mempamerkan kejayaan anak murid serta aset yang dilabel sebagai ‘simbol kejayaan’ antara yang kerap dilakukan oleh segelintir kelompok ini.

Terbaharu, tular di TikTok @farqhan.com apabila individu yang kerap berkongsi mengenai bisnes serta modal pembukaan francais ini memuat naik sebuah video daripada rakaman TikTok Live seorang guru pemasaran terkenal dalam negara iaitu Najib Asaddok yang telah mendapat perhatian ramai berikutan kekecohan yang berlaku.

HYPE
Capai 5.4 Juta Tontonan, Alha Alfa Cosmetics Berjaya Mendimensikan AJL 37 Dengan Kemeriahan
Baca lagi →

Isunya bermula apabila individu yang dikenali dengan nama Farqhan ini bertanyakan soalan kepada Najib Asaddok mengenai bisnes yang pernah dilakukan guru pemasaran tersebut serta yang telah terbukti berjaya.

Di sangka soalan bakal terjawab, Najib Asaddok menerusi dalam video live beliau sebaliknya mempersoal kembali pertanyaan Farqhan. “Soalan yang agak bodoh untuk dijawab. You berjaya apa?” Soal Najib Asaddok. Selain itu, Najib Asaddok turut bertanyakan kepada Farqhan sama ada adakah beliau membuat kelas untuk usahawan atau sebaliknya?

@farqhan.com

#jombelajar #learnontiktok #businessguru

♬ original sound – farqhan.com – farqhan.com

Najib Asaddok terus menjelaskan dalam video TikTok Live beliau dengan memaklumkan sekiranya membuat kelas mengajar orang ramai itu hina, maka seseorang itu seolah telah menghina pekerjaan Rasulullah.

Farqhan dalam video beliau turut mengambil data daripada laman web Najib Asaddok di mana guru pemasaran ini dikatakan telah mengajar lebih 80,000 usahawan sekaligus membuatkan beliau sekali lagi mempersoal jumlah usahawan yang berjaya daripada lebih 80,000 murid yang diajar.

Perkongsian video yang dibuat telah menerima pelbagai respon di kalangan netizen di mana majoritinya menyokong tindakan Farqhan. Tidak kurang juga yang berpendapat soalan yang ditanya tidak ada salahnya, sebaliknya sekadar memberi ruang kepada guru pemasaran tersebut menjelaskan bisnes yang berjaya dilakukan sebelum ini.

Sumber: TikTok: @farqhan.com
Sumber: TikTok: @farqhan.com

Video yang dikongsikan kurang daripada 24 jam ini telah meraih lebih 1 juta tontonan serta lebih 7,000 komen di mana majoritinya menyokong tindakan Farqhan.

Tular pada minggu ini apabila lelaki ini mendedahkan Malakat Mall Cyberjaya sunyi sepi tanpa pengunjung hanya selepas 2 tahun dibuka.

Dilabel Pasar Raya Muslim Pertama Cyberjaya, Lelaki Ini Dedahkan Malakat Mall Sunyi Sepi Tanpa Pengunjung

‘Tolak Sebelah Tangan Pun Jatuh’ – CEO BubbleBee Ini Dedahkan ‘Kualiti’ Tembok Rumah Yang Dibangunkan