Kisah pengembaraan Anita Yusof akan terus dipaparkan di Vocket sehingga pengembaraan beliau tamat.

Kali ini kami bawakan sambungan minggu ke 5 hingga ke 8 serta beberapa lagi kisah menarik di sepanjang Global Dream Ride (GDR) beliau.

BeFunky-collage – 2020-11-03T171315.697
HYPE
Hanya Serendah RM799, Ini 7 Lagi Sebab Kenapa Anda Perlu Dapatkan HUAWEI Y7a
Baca lagi →

Selepas menikmati Malaysian Hospitality di rumah Joyah Vegas, Anita disambut mesra pula oleh seorang lagi rakyat Malaysia yang menetap di USA – Deborah Chang.

Malaysian + US hospitality continues…What a nice treat to get after a looonggg 600kms ride from Vegas taking almost…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 16, 2015

 

Siap ada satay lagi. Memang terbaik lah. Dan berikut pula adalah signboard unik yang sempat Anita snap gambar. Sesuai dijadi salah satu gambar untuk cover poster atau buku nanti.

I found this unique signs post in the middle of Mojave Desert. Does anyone know if it has a name?#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 17, 2015

 

Sekali lagi Deborah bagi surprise. Jika saya berada di tempat Anita pun akan terharu gila macam ni.

Todays activity in Temecula…Deborah Chang brought me for the long awaited & needed deep tissue massage at Promenade….

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 17, 2015

 

Diikuti pula dengan kunjungan daripada kawan Deborah. Siap bagi sumbangan dan sokongan moral lagi. Double soak.

A Malaysian couple from LA, Joe and Evonne (friends of Deborah Chang) paid us a visit. Deb cooked delicious seafood…

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 18, 2015

 

Sebelum Anita meneruskan kembara beliau, dapat lagi free service untuk motorsikal GD beliau daripada anak Deborah. Triple soak.

GD getting his 2nd service, meaning 10 000km were done since I started GDR. He’s now ready for the next country which…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 19, 2015

 

Dan kembara kali ini juga menemukan Anita dengan kawan lama yang sebelum ini hanya berhubung melalui internet. Jika dulu kawan jarak jauh berhubung melalui surat dipanggil penpal, ini nak panggil apa ye? Netpal? Okey, gurau je. Haha!

Another good ol fren come to visit me today. I know him since 2002 bcos we were both in Scorpions Fan Club in the…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 19, 2015

 

Tiba masa untuk ucapkan selamat tinggal dan semoga berjumpa lagi. Mesti sedih punya.

From day to day…from house to house…from host to host…Saying good bye seems to be getting harder and harder. After…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 19, 2015

 

Tapi rupanya Malaysian Hospitality masih berterusan. Kali ini Anita di jemput ke rumah Faizal Ali pula. Hai, ramai juga orang Malaysia di USA rupanya. Dan yang lebih mengembirakan bagi Anita adalah ketibaan barang-barang beliau yang telah dihantar dari Malaysia.

I am currently at Oceanside, stayed at another Msian, Faizal Ali’s house. Having stayed with sis Joyah Vegas, Deborah…

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 20, 2015

TQ Faizal Ali for letting me stay at yr place and for the beautiful coastal ride today. I had fun. Wish we can repeat it some other time :)#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 20, 2015

 

Ehem, some other time? Yang tu kena angkut sekali orang kat Malaysia ni boleh Anita? Nak ikut jugak la. Haha!

Dan nampaknya sekali lagi Anita berpeluang bertemu dengan seorang lagi sahabat jarak jauh beliau.

Her name is Andrea Sarvetnick. I knew her from Rashmi Tambe and we both were featured in Global Women Who Ride. Andrea…

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 20, 2015

Tiba-tiba Cik Kak ni dah sampai Mexico! Bermakna kini bermulalah jelajah solo Anita di Amerika Latin pula.

Bienvenidos a MEXICO, Anita y GD :)

Posted by Anita Yusof on Wednesday, October 21, 2015

 

Mungkinkah bakal bermulanya episod Anita seperti artis yang diburu peminat? Mungkin ye. Tengok saja lah gambar kat bawah ni. Bukan main lagi cik kak ni dikerumun peminat. Haha!

Baja is….UNIQUE. Its special in its own way. I rode 250kms today along Pan Am 1, passing small towns and the road is…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 22, 2015

 

Berikut pula adalah pesanan daripada Deborah tentang taufan yang bakal melanda. Okey, sejujurnya serius impress dengan BM Deborah. Korang rasa?


anita-1

anita-2

anita-6

 

Siapa sangka Deborah juga turut mengambil inisiatif dengan menubuhkan satu tabung secara online di GoFundMe.com bagi mendapatkan dana untuk pengembaraan ini. Klik pada link di bawah untuk lihat jumlah sumbangan terkini. Anda juga boleh melakukan sumbangan melalui laman web ini.

I used to hear ppl said that I am one in a million…but to me, Deborah Chang is one in a million. I just get to know…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 23, 2015

 

Okey, kita teruskan lagi dengan pengembaraan solo Anita. Kali ini apa pula cerita cik kak ni.

Sakit bahu lagi nampaknya. Nampak macam best buat solo ride, jumpa macam-macam orang, macam-macam kisah, tapi rupanya sekali dengan pakej sakit bahu sekali. Hanya yang betul-betul kuat semangat saja yang sanggup lakukan begini.

Arrived here after riding almost 400kms in 6hrs fighting strong side wind all the way. Adoiii…my neck & shoulder is…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 23, 2015

 

Dan siapa sangka Anita tiba-tiba dapat kawan baru lagi.

Pitched my tent here and the wind is growling real crazy. Terangkat2 khemah aku. Hopefully I can sleep…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 23, 2015

Namun begitu, berkhemah sewaktu taufan bakal melanda bukanlah satu idea yang baik. Mungkin ini satu lagi informasi berguna yang kita juga dapat pelajari.

anita-3
anita-4
anita-5

Apa-apa pun, keesokan harinya Anita dapat 2 kawan baru. Anjing sememangnya haiwan yang tahu membalas jasa.

Woke up a bit late and saw that there were 2 dogs now instead of one. I fed them both and now ready to leave this place….

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 24, 2015

Apa jadi dengan 2 ekor anjing ni? Mungkin jawapannya ada dalam buku Anita nanti. Dan Anita meneruskan kembara beliau.

Two days ago, I rode from Guerrero Negro to Concepcion Bay. Distance 300kms but had to fight strong wind half of the…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 26, 2015

Pemandangan yang indah. Keluarlah mengembara wahai anak muda agar kalian juga dapat melihat indahnya dunia ciptaan Ilahi.

Nikmat Allah yang manakah yg hendak engkau dustakan? Maha suci Allah yg Maha Agung lagi Maha Besar…Terima kasih…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 26, 2015

Kat Malaysia memang tak jumpa pokok kaktus macam ni. Sesiapa pun yang ikuti pengembaraan Anita ini sebenarnya pasti terselit rasa teringin untuk turut rasainya. Bilakah agaknya ada rezeki kita?

For about 1000kms in distance from El Rosario (Baja Cactus) to La Paz, covering acres and acres of land, u can see these…

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 27, 2015

Tapi itulah dia, kejap best, kejap tak berapa best. Jika anda sanggup tahan dengan cabaran begini tak perlu tunggu lagi. Mulakan perancangan anda.

On Monday, I rode from Concepcion Bay to La Paz, a distance of 516km, in 7hrs. I arrived La Paz at 3.30pm and went to…

Posted by Anita Yusof on Wednesday, October 28, 2015

Travel memang menghidangkan banyak kejutan. Dan ini satu lagi kejutan manis yang telah Anita lalui.

Alhamdulillah my journey was blessed with meeting very nice people. Now, its time for Mexican hospitality pulak…While…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 29, 2015

Sekadar untuk memudahkan pemahaman anda, inilah gambaran bagaimana Anita perlu naik feri selamat 17 jam untuk seberangi Sea Of Cortez dari La Paz ke Mazatlan.

anita-7

mexicotraveldeals.org

 

Lihatlah aksi gembira Anita. Dah sampai tanah besar Mexico kan?

Yeeee haaa….ariba…aribaaa…Ehh how come my real horse turned into steel horse nih? :P#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 29, 2015

 

Seterusnya Anita menumpang teduh di rumah pasangan ini.

And Mexican hospitality continues…..Yesterday, I rode from Mazatlan to Tepic. I took the toll road, an option which I…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 29, 2015

 

Selain daripada itu, Anita juga dapat merasai satu pengalaman baru. Apatah lagi kerjaya beliau juga adalah pendidik.

Today I follow my host, Gabriela Escalona to her Day Care Centre. She is the principal and there are more than 200 kids…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 30, 2015

 

Yang pasti tol kat Mexico mahal.

Left my hosts home today after 3 nights with promises that we are going to meet again in Malaysia someday. Many thanks…

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 31, 2015

 

Orang Mexico ni memang suka tengok perempuan nai motor kot? Jika tak masakan sampai begini sekalireaksi mereka?

Waiting for Mario to come and fetch me. We were supposed to meet at Starbucks but the 90 degrees turn, very narrow &…

Posted by Anita Yusof on Sunday, November 1, 2015

Berikut adalah status terkini beliau setakat ini.

Betapa sesungguhnya perancangan Allah itu adalah lebih baik…Masih segar dlm ingatan, bila mana sebelum meninggalkan…

Posted by Anita Yusof on Sunday, November 1, 2015

Ingatkan sunset taken from Baja Ferry last week was the most beautiful I hv seen, rupanya sunset taken from ‘my house’…

Posted by Anita Yusof on Sunday, November 1, 2015

Untuk pengetahuan, Kembara Global Dream Ride (GDR) ini adalah kembara solo Anita Yusof yang dilakukan atas inisiatif beliau sendiri tanpa menerima mana-mana tajaan atau dana dari nama-nama besar.

Sokongan dalam bentuk sumbangan kewangan dan juga dorongan moral amat membantu Anita untuk meneruskan misi ini. Anita adalah duta kecil Malaysia yang bukan saja membawa nama negara sewaktu penjelajahan ini, tetapi juga turut mempamerkan semangat kental wanita Malaysia.

Anda boleh layari GoFundMe.com untuk sumbangan atau ikuti beliau di Facebook Page Anita Yusof atau di Facebook peribadi beliau.

Jika tak sempat follow setiap hari tak mengapa, Vocket kan ada? Kami akan terus berikan update dari masa ke semasa tentang kembara solo GDR Anita Yusof.

Baca kisah Anita pada Minggu Ke 3 Hingga 5 (27 Sept – 16 Okt 2015) dan Catatan Pengalaman Minggu Ke 2.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka