Malam tadi saya dapat panggilan daripada seorang rakan hos yang memaklumkan bahawa tetamu beliau ingin membatalkan tempahan penginapan, hanya selepas beberapa jam ‘check-in’.

Hunter Killer Photo
HYPE
Misi Menyelamat Penuh Debaran Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

Alasan si tetamu, unit yang ditempah terlalu kecil dan kelengkapan perabot pula kelihatan agak lama. Tetamu dari Timur Tengah ini juga meminta agar dapat diberikan ‘full refund’ untuk kos tempahan penginapannya selama sebulan di KL.

Pada pandangan saya, alasan yang diberikan oleh tetamu ini tidak begitu kukuh apabila membatalkan tempahan di saat akhir.

Pada peringkat awal, tetamu ini sepatutnya telah melihat sendiri gambar-gambar unit penginapan dengan teliti serta berkomunikasi dengan hos sebelum membuat tempahan.

Memandangkan tetamu ini tidak mempunyai pengalaman menggunakan AirBnB sebelum ini, dia juga tidak menghubungi AirBnB untuk memaklumkan tindakan membatalkan tempahan.

Baca: Rahsia Bagaimana Gadis Ini Travel Sambil Jana Pendapatan Melalui AirBnB

air-bnb-1

Maka selepas tempoh 24 jam proses ‘check-in’ berlaku, bayaran telahpun dibuat oleh AirBnB kepada rakan saya.

Apabila berlaku sebarang pertikaian atau ‘dispute’ dalam tempoh 24 jam (perlu dilaporkan), AirBnB akan berperanan sebagai ‘orang tengah’ untuk membuat pertimbangan dan memberikan keputusan sama ada pembatalan tempahan wajar dibuat atau sebaliknya.

AirBnB mempunyai 3 standard polisi pembatalan (cancellation policy) yang boleh dipilih oleh hos iaitu ‘Flexible, Moderate, dan Strict’.

Apabila hos memilih salah satu daripada polisi ini, ia akan melindungi mereka apabila tetamu membuat pembatalan pada saat akhir seperti kes di atas. Bagi setiap polisi pembatalan, terdapat beberapa perlindungan seperti berikut:

i. Flexible Policy -‘Refund’ penuh sehari sebelum ketibaan (kecuali servis fee AirBnB)

ii. Moderate Policy – ‘Refund’ penuh sehingga 5 hari sebelum ketibaan (kecuali servis fee AirBnB)

iii. Strict Policy – ‘Refund’ 50% sehingga seminggu sebelum ketibaan (kecuali servis fee AirBnB)

Dalam kes rakan saya, pembayaran telah pun dibuat oleh AirBnB kepada beliau. Beliau telah memilih ‘Strict Policy’ untuk setiap tindakan pembatalan yang dibuat oleh para tetamu.

Berdasarkan pilihan yang telah dibuat, rakan saya ini boleh saja membuat keputusan untuk tidak memberi sebarang ‘refund’ kepada tetamu beliau memandangkan pembatalan telah dibuat pada hari ‘check-in’.

Walau bagaimanapun atas dasar kemanusiaan dan jumlah bayaran yang agak tinggi, saya mencadangkan agar beliau berbincang semula dengan tetamu ini.

Mungkin atas budi bicara, beliau boleh memulangkan sebahagian daripada bayaran yang telah dibuat oleh AirBnB sekiranya tetamu ini masih memilih untuk menginap di tempat yang lain.

Nota: Kalau kita sebagai tetamu pula, sebaik-baiknya kita pilih hos yang meletakkan ‘Flexible Policy’ untuk pembatalan tempahan.

Baca lagi:  4 Tip Pilih Lokasi Terbaik Sewaktu Buat Tempahan Di AirBnB

Artikel di atas disumbangkan oleh Syahnaz Akhtar. Boleh ikuti beliau di sini.

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group