Sebelum ini saya pernah berkongsi tips dan persediaan sebelum anda ke Annapurna Base Camp (ABC) berdasarkan pengalaman saya yang telah ke sana pada bulan Disember 2015 hingga Januari 2016.

Baca: 10 Trivia Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Ke Annapurna Base Camp, Nepal

Kali ni saya nak kongsikan pula tentang packing list yang perlu anda sediakan sebelum misi menawan ABC ini. Packing list ke ABC kadangkala memeningkan. Terutamanya bila anda tidak mengupah porter.

Berat sangat, nanti tak larat nak angkat, ringan sangat takut ada barang tak tertinggal. Untuk yang tidak mengupah porter, disarankan tidak membawa terlalu banyak barang, lagi ringan lagi bagus.

Berikut merupakan senarai barangan yang korang perlu bawa dan sediakan sebelum memulakan ekspedisi ke Annapurna Base Camp.

1. Passport
2. Travel Insurans – PENTING. Pastikan travel insurans anda cover emergency evacuation / helicopter evacuation.
3. Visa – boleh buat di Nepal Embassy Wisma Paradise (RM95) atau VOA sebaik tiba di Kathmandu Airport ($25). Harga untuk 15-hari entry.
4. TIMS Card & ACA Permit – Tiada 2 dokumen ini anda tak dibenarkan hiking dalam kawasan Annapurna Sanctuary. Boleh mohon di Nepal Tourism Board Kathmandu.

Pada yang tak mengupah porter untuk mengangkat barang anda, ini senarai barangan yang anda perlu bawa. Mulakan dari bawah:

1. Kasut dan stokin

1.  Sepang Kasut hiking

Kalau boleh bawalah dari Malaysia. Jangan beli di Nepal. Biasakan diri dulu dengan kasut yang akan dipakai. Nak berjalan jauh ni.

Pastikan tapak kasut ada grip yang baik dan jenis water resistant. Ada yang syorkan pakai high cut, kerana ada lebih perlindungan pada buku lali. Bagi saya, pakailah kasut hiking yang selesa dengan kaki anda.

Ada orang pakai high-cut, buku lali sampai melecet. Saya pakai Karrimor Summit Waterproof jenis low cut pun dah okay. Maka, pilihlah kasut yang sesuai dengan kaki anda.

2. Sepasang selipar atau sandal

Penting bila nak mandi nanti atau melepak di luar bilik atau teahouse pada waktu malam.

3. 2 pasang hiking socks

Pakai semasa hiking supaya kaki tak berbau dan melecet.

4. Sepasang wool socks

Pakai semasa tidur. Boleh beli di Kathmandu. Murah dan pelbagai warna.

2. SELUAR & BAJU

1. 2 pasang seluar hiking

Pilihlah seluar yang stretchable, mudah kering dan tahan lasak. Boleh cari di Kathmandu atau di kedai-kedai outdoor berdekatan anda. Bundle juga ada jual. Kena pandai cari.

2. Sepasang seluar untuk tidur

Seluar tracksuit biasa sudah memadai. Pilihlah yang ringan.

3. 10 helai disposable underwear

Boleh beli di farmasi terdekat / Tesco / Giant

4. 2 helai T-shirt dry fit

Pastikan materialnya daripada fabrik polyester. Mudah kering dan tidak menyerap lembapan. Baju daripada material cotton adalah tidak digalakkan kerana menyerap lembapan dan lambat kering. Cotton memang selesa, tapi kurang praktikal untuk cuaca sejuk di Nepal. Terutamanya bila hiking.

5. 2 pasang thermal wear

Boleh dapatkan di Sportsdirect (jenama Campri), Universal Traveler atau mana-mana kedai menjual barangan musim sejuk. Satu dipakai semasa hiking bersama dry-fit, satu lagi pakai semasa tidur. Tapi most of the time, semasa hiking saya hanya pakai dry fit dan windbreaker saja. Thermal saya hanya pakai semasa tidur.

6. 1 helai down jacket

PENTING. Terutamanya bila anda datang pada musim sejuk membeku. Pilihlah yang jenis ringan dah mudah dibawa. Saya pakai down jacket Columbia bundle saja, RM50. Hehe!

7. 1 helai windbreaker

Inilah jacket yang saya pakai sepanjang hiking. Down jacket hanya saya pakai semasa melepak pada waktu malam  atau bila keadaan terlalu sejuk terutamanya bila bangun tidur.

trip-ke-annapurna-base-camp-9

Hiking Day 1: Nayapul – Birethanti – Syauli Bazar – Kimche – Ghandruk. Pemandangan dari atas jambatan yang menghubungkan Nayapul dan Birethanti.

trip-ke-annapurna-base-camp-8

Hiking Day 2: Ghandruk – Kimrong Danda – Kimrong Khola – Chomrong – Lower Sinuwa

Berkongsi laluan dengan haiwan-haiwan ternakan seperti keldai dan kerbau. Trek penuh tahi terutamanya dari Nayapul sampailah Bamboo.

trip-ke-annapurna-base-camp-6

Hiking Day 2: Ghandruk – Kimrong Danda – Kimrong Khola – Chomrong – Lower Sinuwa

OK puas dah ambil-ambil foto sampai tak sedar dah sejam delay. Mulakan perjalanan hari ini menuju Chomrong asalnya. Disebabkan Chomrong dengan Lower Sinuwa dekat je so kami lajakkan perjalanan kami ke Lower Sinuwa

trip-ke-annapurna-base-camp-5

Hiking Day 2: Ghandruk – Kimrong Danda – Kimrong Khola – Chomrong – Lower Sinuwa.

Sampai akhirnya Lower Sinuwa. Sampai pun dah senja. Inilah pemandangan waktu senja kami. Tenang je. Dingin juga.

3. PERALATAN & AKSESORI LAIN

1. Sleeping bag

PENTING! Pastikan sleeping bag yang anda bawa sesuai dengan keadaan di cuaca di ABC. Pastikan anda bawa sleeping bag yang bersesuaian dengan musim yang anda datang. Salah bawa, kesejukan nanti. Saya sewa saja di Kathmandu. Sehari NRs.100-150 (Gore-Tex -25, super selesa untuk musim winter)

2. Topi atau snow cap

PENTING! untuk mengekalkan haba dalam badan. Kerana kebiasaannya haba badan akan hilang melalui bahagian kepala yang tidak bertutup.

3. Headlamp

Perlu. Terutamanya bila dah malam.

4. Polarized sunglasses

Ada je polarized sunglasses yang murah. Saya beli RM25 sahaja. Macam mana nak tahu cermin mata itu polarized atau tidak? Rujuk video ini.

5. Glove (sarung tangan)

Saya cadangkan beli wool glove. Lebih menghangatkan berbanding anda beli glove The North ‘Fake’ di Nepal. Tak pun beli waterproof glove Karrimor di Sportsdirect. Mana-mana yang anda rasakan selesa.

6. Hiking pole

PENTING! Jarang saya lihat hikers menuju ABC berjalan tanpa hiking pole. Hiking pole bertindak sebagai kaki ke-3 anda dan juga menjimatkan penggunaan tenaga terutamanya ketika mendaki. Saya hanya pakai hiking pole yang dibuat daripada kayu. Rs. 50 (RM2) sebatang. Beli di Nayapul, starting point saya. Selesai hiking, buang saja. Hehe.

7. Tuala mandi

Rasanya tak perlu bawa yang saiz besar. Kerana ia makan space. Bawa saiz kecil pun dah ok. Microfiber towel lebih afdal.

8. Serbuk pencuci

PENTING! Bawa 2 helai baju saja kan? Takkan nak pakai baju busuk berulang kali. Dah basuh, sangkut dekat bag sambil hiking dah boleh kering.

9. Toiletries, lip balm, sun block, moisturizer jangan dilupakan.

Anda akan berhadapan dengan cuaca yang sejuk, kering dan panas terik. Bersedia!

10. DIAMOX

Pil jika anda terkena AMS, boleh beli di farmasi di Nepal.

11. Aquatab

Untuk letak dalam air sebelum anda minum, beli dimana-mana kedai outdoor di Nepal. Saya beli, tapi tak guna langsung, haha.

12. Gula-gula berangin

Seperti Hacks, Strepsils, Fisherman’s Friends atau Woods. Sakit tekak amat mengganggu kelancaran perjalanan anda. Terutamanya bila hiking pada musim winter yang keadaan cuacanya kering dan dingin.

13. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan seperti panadol, minyak gamat, ubat batuk, pil Chi Kit Teck Aun, handplast, bandage serta sebarang ubat-ubatan peribadi yang dirasakan perlu, jangan lupa masuk dalam bag.

14. Botol kosong

Botol kosong 1L menyimpan stock air sepanjang hiking. Anda akan melalui guest house dan tea house yang anda boleh refill botol air anda. Semakin tinggi, air semakin mahal.

15. Kamera

SANGAT PENTING. Bukan selalu datang ABC kan.

trip-ke-annapurna-base-camp-4

Hiking Day 3: Lower Sinuwa – Upper Sinuwa – Bamboo – Dovan – Himalaya – Deurali.

trip-ke-annapurna-base-camp-10

Hiking Day 3: Lower Sinuwa – Upper Sinuwa – Bamboo – Dovan – Himalaya – Deurali. Tak boleh tak berhenti, sebab pemandangan dekat sini cantik sangat.

trip-ke-annapurna-base-camp-2

Day 4 – Deurali – Machapuchare Base Camp – Annapurna Base Camp

trip-ke-annapurna-base-camp-3

Day 4 – Deurali – Machapuchare Base Camp – Annapurna Base Camp

trip-ke-annapurna-base-camp-11

Yes. Misi berjaya. Perjalanan yang sangat panjang. Kami mengambil masa 4 hari untuk hiking ke Annapurna bermula dari Nayapul sebagai pemula kami, dan 2 hari untuk kembali semula ke Nayapul. Alhamdulillah semuanya selamat.

4. OPTIONAL

1.  Gaiter & crampons

Kedua-duanya berguna bila anda hiking pada musim salji yang tebal. Tak ada pun tak mengapa.

2. Yak wool blanket dan jacket

Sangat selesa dipakai terutamanya pada cuaca yang sejuk. Diperbuat daripada bulu Yak yang tinggal di atas pergunungan Himalaya. Segala jenis fabrik daripada bulu Yak amat berguna untuk menghangatkan badan ketika sejuk!

3. Lilin IKEA & cili padi

Kedua-duanya berguna dikala waktu terdesak, terutamanya bila dah tak tahan sejuk. Lilin dalam mangkuk aluminium IKEA boleh dinyalakan untuk menghangatkan sedikit tangan yang membeku. Cili tu janganlah makan banyak sangat ya!

Nota: Buat research sedikit mengenai layering clothing system supaya anda faham apakah kegunaan down jacket, thermal wear, windbreaker dll.

Anda juga boleh tinggalkan sementara barangan yang anda rasakan tidak perlu dibawa naik ke atas di Guest House yang anda menginap.

Kebanyakan guest house membenarkan barangan hikers disimpan di permis mereka untuk sementara. Kesimpulannya, packinglah beg anda sebaiknya.

Ketahui musim kedatangan anda ke ABC sebelum mulakan packing barang. Khuatir salah bawa, menyesal nanti. Sebolehnya jangan lebih daripada 10KG. Lebih ringan lebih bagus. Selamat berpacking!

Baca lagi: 5 Persediaan Penting Sebelum Anda Travel Ke Tempat Tinggi

huawei
HYPE
100% Lebih Yakin Beserta Ganjaran & Rebat, Ini 5 Sebab Anda Perlu ‘Bertukar’ Ke Huawei
Baca lagi →
Artikel di atas disumbangkan oleh Erik Hassan. Boleh ikuti beliau di sini.