Saya telah menjelajah Bumi Parsi secara solo selama 14 hari (21 Mei 2016 – 3 Jun 2016) dan meliputi kawasan Utara dan Selatan Iran: Tehran-Kashan-Esfahan-Shiraz-Bandar Abbas-Qeshm Island-Shahrekod-Gilan-Langrud dan akhir sekali kembali Teheran

Hunter Killer Photo
HYPE
Misi Menyelamat Penuh Debaran Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

1. Kenapa saya memilih Iran?

Iran mempunyai budaya yang tertua di dunia. Empayar Parsi berbentuk sejarah awal manusia. Terkenal dengan ketukangan, seni bina, kerja-kerja jubin, permaidani Parsi yang sukar ditandingi dan sastera untuk menamakan beberapa kawasan.

Tidak hairanlah, pada masa kini mereka mempunyai tahap pendidikan yang begitu tinggi.

2. Adakah selamat untuk ke Iran?

Seperti selalu apabila kita bercakap berkenaan dengan rancangan untuk ‘travel, persoalan akan timbul adakah berbahaya untuk ‘travel’ ke sana ?

Iran tidak terkecuali, tetapi sebaliknya Iran mempunyai reputasi yang menyokong keganasan, tanah Ayatollah fanatik di mana wanita terpaksa menutup muka di bawah chador, apatah lagi liputan media yang tidak berkesudahan mengenai program nuklear Iran.

Saya tidak percaya satu minit pun bahawa Iran adalah satu tempat yang bahaya untuk travel dan apa yang boleh saya simpulkan bahawa Iran terbukti menjadi salah satu negara yang paling selamat yang telah saya jelajah setakat ini.

Seperti biasa, fikiran kita dimanipulasi oleh diet harian oleh media barat.
Saya percaya satu kata-kata bahawa “If you have prejudices about a country, then travel into it”.

3. Kod Pakaian

Semua pelancong perempuan dikehendaki memakai pakaian sopan seperti seluar longgar, baju yang labuh dan menutupi pinggul anda (di Iran dipanggil “Manto”) dan selendang.

Sila patuhi kod pakaian yang betul kerana ianya merupakan undang-undang di Iran.

4. Masa terbaik untuk melawat Iran

Bulan 5-6 adakah masa terbaik untuk melawat utara Iran kerana pada bulan-bulan ini Iran sedang dalam musim bunga, manakala dikebanyakan tempat-tempat tinggi seperti gunung-gunung yang terletak di utara Iran masih kelihatan salji.

Untuk pengetahuan pembaca Iran merupakan negara 4 musim. Walaubagaimanapun, bagi selatan Iran masa yang sesuai untuk melawat adalah pada bulan 1-2.

Saya agak bernasib baik kerana suhu agak rendah berbanding biasa apabila saya melawat selatan Iran (Bandar Abbas-Qeshm Island).

5. Apa yang perlu anda tahu

Kemudahan kredit kad adalah terhad di Iran, jadi sila bawa wang tunai. Bagi memudahkan urusan sila bawa matawang USD ke Iran kerana agak susah untuk terus membuat pertukaran RM ke Iranian Rial (IRR) di kaunter pertukaran wang di Malaysia.

Jadi, bila sampai di Iran boleh terus buat pertukaran dari USD ke IRR.

Masyarakat tempatan masih menggunakan mata wang ‘Toman’ secara meluas untuk urusan harian di Iran, namun Toman adakah matawang yang tidak rasmi Iran.

Matawang Rial merupakan matawang rasmi negara ini. Jadi jangan keliru, contoh untuk 10 rial adalah bersamaan dengan 1 Toman. Maka, 10,000 IRR pula bersamaan dengan lebih kurang RM1.35.

6. Perbezaan masa Iran dan Malaysia

Malaysia mendahului Iran sebanyak 3 jam 30 minit berbanding Iran dari segi masa.

7. Visa

Rakyat Malaysia boleh melawat Iran bagi tempoh maksimum 14 hari tanpa visa.

8. Kos di Iran

Saya telah menaiki Iran Air dari KLIA ke Imam Khomeni Airport, Tehran dengan tiket penerbangan sebanyak RM1,765 (return). Tiket ini telah saya beli dengan Iran Air 2 bulan sebelum Air Asia mengumumkan mereka telah membuka kembali route ke Tehran dengan harga RM600+ untuk tiket penerbangan pergi balik.

Jadi sebagai langkah penjimatan sesiapa yang berminat untuk melawat Iran boleh mempertimbangkan untuk menaiki Air Asia.

Namun saya juga berpuas hati dengan perkhidmatan Iran Air memandangkan juruterbang Iran Air adalah antara yang terbaik di dunia (sangat cekap dan selamat).

Makanan disediakan sebanyak 4 kali selama 8 jam penerbangan dari KL-Tehran.

‘Ground cost’ (termasuk penginapan, makan, tour, membeli belah dan sebagainya) saya adalah RM2,600 (agak berpatutan).

Untuk perempuan yang travel solo macam saya, saya cadangkan sesetengah tempat perlu ambil tour. Terutama kawasan-kawasan pedalaman dan kampung-kampung kerana kebanyakan masyarakat tempatan tidak tahu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Di sini pentingnya ada tour.

Isu keselamatan tiada masalah, bila masyakat tempatan tahu anda dari Malaysia dan muslim mereka akan jadi ‘over protective‘ terhadap anda. Malahan anda akan dijemput ke rumah mereka.

Jadi terima jemputan mereka dengan hati terbuka dan dalam masa yang sama belajar kebudayaan mereka.

9. Apa? Isu syiah dan sunni?

Saya bernasib baik tidak dibunuh oleh masyarakat Syiah semasa di Iran (hehehe, just joking). Saya percaya bahawa hanya ada 2 golongan di muka bumi ini.

Regardless of any religious beliefs, there is only good and bad people in this world.

Ada seorang makcik Iran saya jumpa di tengah jalan siap peluk dan cium saya bila beliau dapat tahu saya ni muslim dari Malaysia. Malunya sebab muka hitam dan berminyak masa tu. Maklum lah backpacking, hehehehe.

So, kalau masih lagi nak concern pasal isu Syiah dan Sunni tu saya cadangkan baik duduk di rumah sahaja, tak perlu travel.

Akhir kata dari saya, travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca. Saya kongsikan sebahagian daripada gambar yang sempat saya rakam sewaktu di sana, route Tehran – Kashan – Esfahan – Shiraz.

tip-travel-ke-iran-1

tip-travel-ke-iran-2

tip-travel-ke-iran-3

tip-travel-ke-iran-4

tip-travel-ke-iran-5

tip-travel-ke-iran-6

tip-travel-ke-iran-7

tip-travel-ke-iran-8

tip-travel-ke-iran-9

tip-travel-ke-iran-10

tip-travel-ke-iran-11

tip-travel-ke-iran-12

tip-travel-ke-iran-13

tip-travel-ke-iran-14

tip-travel-ke-iran-15

tip-travel-ke-iran-16

tip-travel-ke-iran-17

tip-travel-ke-iran-18

tip-travel-ke-iran-19

tip-travel-ke-iran-20

tip-travel-ke-iran-21

tip-travel-ke-iran-22

tip-travel-ke-iran-23

tip-travel-ke-iran-24

tip-travel-ke-iran-25

tip-travel-ke-iran-26

tip-travel-ke-iran-27

tip-travel-ke-iran-28

tip-travel-ke-iran-29

tip-travel-ke-iran-30

tip-travel-ke-iran-31

tip-travel-ke-iran-32

tip-travel-ke-iran-33

tip-travel-ke-iran-34

tip-travel-ke-iran-35

tip-travel-ke-iran-36

tip-travel-ke-iran-37

tip-travel-ke-iran-38

tip-travel-ke-iran-39

tip-travel-ke-iran-40

tip-travel-ke-iran-41

tip-travel-ke-iran-42

tip-travel-ke-iran-43

tip-travel-ke-iran-44

tip-travel-ke-iran-45

tip-travel-ke-iran-46

tip-travel-ke-iran-47

tip-travel-ke-iran-48

tip-travel-ke-iran-49

tip-travel-ke-iran-50

tip-travel-ke-iran-51

tip-travel-ke-iran-52

tip-travel-ke-iran-53

tip-travel-ke-iran-54

tip-travel-ke-iran-55

tip-travel-ke-iran-56

tip-travel-ke-iran-57

tip-bercuti-di-iran-1

tip-bercuti-di-iran-2

tip-bercuti-di-iran-3

tip-bercuti-di-iran-4

tip-bercuti-di-iran-5

tip-bercuti-di-iran-6

tip-bercuti-di-iran-7

tip-bercuti-di-iran-8

tip-bercuti-di-iran-9

tip-bercuti-di-iran-10

tip-bercuti-di-iran-11

tip-bercuti-di-iran-12

tip-bercuti-di-iran-13

tip-bercuti-di-iran-14

tip-bercuti-di-iran-15

tip-bercuti-di-iran-16

tip-bercuti-di-iran-17

tip-bercuti-di-iran-18

tip-bercuti-di-iran-19

tip-bercuti-di-iran-20

tip-bercuti-di-iran-21

tip-bercuti-di-iran-22

tip-bercuti-di-iran-23

tip-bercuti-di-iran-24

tip-bercuti-di-iran-25

tip-bercuti-di-iran-26

tip-bercuti-di-iran-27

tip-bercuti-di-iran-28

tip-bercuti-di-iran-29

tip-bercuti-di-iran-30

tip-bercuti-di-iran-31

tip-bercuti-di-iran-32

tip-bercuti-di-iran-33

tip-bercuti-di-iran-34

tip-bercuti-di-iran-35

tip-bercuti-di-iran-36

tip-bercuti-di-iran-37

tip-bercuti-di-iran-38

tip-bercuti-di-iran-39

tip-bercuti-di-iran-40

Baca: 13 Lagi Tip Travel Ke Iran Untuk Rujukan Anda Yang Nak Ke Sana

Artikel di atas disumbangkan oleh Rose Yaakob. Boleh ikuti beliau di sini.

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group