Sejak AirAsia melancarkan penerbangan terus Kuala Lumpur ke Jeju ramai yang mengambil kesempatan untuk bercuti ke pulau magis ini. Kenapa magis? Kerana Jeju tergolong dalam kategori ‘7 Wonders of Nature’ sejak tahun 2011 dan merupakan pulau terbesar di Korea Selatan.

Selain Jeju, kalau disebut tentang Korea Selatan tak sah kalau tak melawat Seoul, salah satu kota metropolitan dunia apatah lagi jika anda seorang peminat Kpop. Jika anda merancang untuk ke Korea Selatan melawat Seoul dan Jeju, anda boleh guna tip travel dan itinerari yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Nurul Anisha. 8 hari 7 malam, RM4,500!

Baca tip dan itinerari lengkap di bawah:

Trip travel Jeju dan Seoul, Korea Selatan

Assalamualaikum and Hi. I travelled to Jeju and Seoul Korea last June for 8 days and would like to share some of tips and itinerary for anyone who are planning to visit Korea later.

During my visit it is summer time in Korea so its warm and rainy there.

Hari Pertama
– KL – Jeju by Airasia X
– Arrived around 2pm local time in Jeju
– Picked up rental car from AJ rental car. (recommended)
– I booked online from the website and from there u will get discounted price.
– I booked Kia Morning for 5 days with 127,000 KRW ~ RM450
– The process is super easy u just take a free shuttle bas in front of the airport exit across the road.Very frequent bus at about 10 mins interval.
– GPS provided

Tips: They speak in english but the search tab is in Korea still. U can get maps from counter and insert your destination phone number in the GPS to search. But we lost our way still so we use waze instead and ya drive sebelah kiri kat sini.

Tips: In Jeju please rent portable wifi so you wont get lost haha. I rent mine from Travel Recommend sampai dalam hutan pun ada internet.

After picked up the car we go to
– Dongmun Market
– Jungang Underground shopping centre

Tips: Souvenirs dia mahal di sini boleh beli kalau yang memang Jeju punya souvenirs if Korea/Seoul punya boleh beli di Seoul.

Check in Seogwipo
– Jeju I’ve Hotel and Resort
– Cantik selesa bersih ada kolam mandi ada dapur boleh masak sini.

Hari Kedua

A) Camelia Hill
– cantik and recommended untuk org yg suka bunga
– entrance fee 2000KRW per person

camellia-hill-jeju-vocket

B) Sanbangsan mountain

C) Yeongmeori coast (close to each other)
– this coast boleh masuk from another entrance and keluar dkt kapal besar sbb senang tak payah daki.
– ada entrance fee 2000KRW

yeongmeori-coast-jeju-vocket

D) Cactus Valley di Wollyeongri Beach
– free

woljeongri-cactus-jeju-vocket

E) Osulloc tea museum
– Malam boleh pergi market dia dkt

F) Olley Maeil Market byk seafood boleh beli.

Hari ketiga
Checkout from hotel
Breakfast

A) Jusangjeolli
– entrance 2000KRW

jusangjeolli-cliff-jeju-vocket

B) Cheonjiyeon waterfall
– entrace fee 2000krw
– They have 3 waterfall around same area, need to go through many many steeps but it is beautiful.

cheonjiyeon-waterfall-jeju-vocket

C) Jeongbang falls
– The falls that fall straight to the sea.
– entrance fee 2000krw

jeongbang-waterfall-jeju-vocket

D) Soesokkak (black sand beach)
– free no need fees

E) Jeju Horse park with kincir angin

check in Arting Pension on the other side of the island

Hari Keempat
Breakfast and sayangnya hujannnnn
We manage to go see a few of attraction je

A) Songeoup folk village

B) Seopjikoji ro
– free only parking for 1000krw

A) Seongsan Ilchubong
– entrance free ada tapi lupa berapa

seongsan-ilchubong-jeju-vocket

Tips: Di Seongsan Ilchubong ada kedai jual souvenirs Jeju. Can buy from here since more choices but prices more or less the same.

C) Udo island
– Naik ferry to udo tickets for return is 8000 per pax
– Sampai sana can rent bike, go by bus or rent cute small car
– we choose shuttle bus. they will stop at 8points around the island u can stay there and go with any bus that arrived afterwards to go to next point.

Dinner once in jeju island restaurant cause we eat a lot in the guesthouse but when we did we accidentally order a hairtail fish dish that cost around 160rm per bowl.

For 5 days total petrol was about 40,000KRW. Have to return car in full tank.

Hari Kelima
– Check out
– Return car in city
– Flight Jeju- GMP
– Topup T Money 20,000KRW
– check in at SunnyHill Guesthouse in Hongdae (Breakfast disediakan)

A) Gyeokbokgung Palace
-Rent a Hanbok – tapi panas pakai kejap je

jeju and korea cover image 3

B) Bukchon Hanok village

C) Itaewon
– mkn di restaurant kampungku

D) Myeondong street

Tips: Bawak duit banyak banyak je please

Hari Keenam

A) Ewha Woman University
– strolling around the streets and byk gila kedai bju and cosmetics

B) Namsan Seoul Tower
– Beli tiket observatory dari Klook but actually tak payah pun takpe

namsan-tower-seoul-vocket

C) Dinner di Halal Eid Korea
– Spend night time in Hongdae stret ada live band and pertunjukan byk kedai boba tea sini

Hari Ketujuh

A) Itaewon street

B) Gagnam street and cafe
– ada byk cafe cantik dkt sini

C) Hangang Park
– Makan maggi and ride bicycle di sini

hangang-park-jeju-vocket

D) Namdaemun Market

Tips: Beli souvenirs murah sini. Boleh dapat much cheaper and boleh nego for the price.

Hari Kelapan
– check out
– Take arex from Seoul St to Incheon St (Beli di Klook RM19 per pax)
– Flight Incheon – KL

Tips Seoul: For any destination boleh download Korea Subway and tengok which train to take and tukar dekat mana. One trip akan charge 1250KRW regardless satu dua station je or tukar 2-3 kali train pun. So buat lah pilihan bijak.

Boleh bawak botol air sbb kat sana toilet tak ada paip air. Isi air dari guesthouse pun bagus untuk minum.

Makanan halal di jeju mmg susah nak cari if not boleh makan di kedai seafood dia je. And masak la brahim and nasi boleh boleh beli di kedai serbaneka dia. Seoul lebih mudah cari makanan halal. Average makan per pax is 10,000 KRW or RM35

Total expenses: RM4,500 including all entrance fee ticket and shopping.

Event Runs 1324 Edited2
HYPE
Great Eastern LIVE GREAT RUN Kini Kembali Pada 17 Ogos 2019
Baca lagi →