Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sejak insiden Rusia melancarkan serangan terhadap Ukraine, dapat dilihat beberapa syarikat besar telah ditekan oleh pelabur-pelabur Barat untuk berhenti daripada beroperasi di negara tersebut. Antara syarikat yang terkesan adalah Starbucks, McDonald’sExxon Mobil dan British American Tobacco.

Situasi yang berlaku nyata memberi kesan kepada rangkaian kedai kopi yang sudah mempunyai 130 cawangan di Rusia di mana mereka terpaksa akur serta mengundurkan diri daripada beroperasi di negara tersebut meskipun berjaya menyumbang hampir 1% daripada ekonomi negara.

Terbaharu, sebagai usaha untuk menawarkan ‘altenatif’ buat pencinta kopi di negara berkenaan, Alshaya Group selaku pemegang lesen di Starbucks berjaya memperkenalkan Stars Coffee di mana jenama terbaru ini bakal mengambil alih ke semua cawangan Starbucks di Rusia.

Meskipun baru sahaja diperkenalkan, pengenalan Stars Coffee berjaya mendapat perhatian orang ramai seluruh dunia khususnya di Eropah berikutan rekaan logo serta ‘DNA’ Starbucks yang sangat sinonim dengan jenama terbaru ini. Menu yang tersedia pada Stars Coffee juga dilihat sangat mirip dengan apa yang ditawarkan Starbucks.

Sumber: CNN
Sumber: Mirror

Pengunduran Starbucks di negara Rusia secara rasmi sekaligus mengesahkan jenama tersebut sekadar berjaya untuk bertahan selama 15 tahun di negara berkenaan. Perkembangan sehingga 130 cawangan dalam tempoh ini sekaligus mengesahkan jenama ini.

Tular baru-baru ini apabila lelaki ini mendedahkan Amerika Syarikat mengharamkan kangkong di negara berkenaan berikutan dianggap ‘bahaya’.

Dianggap ‘Bahaya’ Di Amerika Syarikat, Ini Sebab Mengapa Kangkong Diharamkan Di Sana

Berang Baju Dibida Harga Rendah, Penjual Ini ‘Sekolahkan’ Pembeli Dengan Koyak Baju Secara Live

Sifu Bisnes ‘Claim’ Kejayaan Usahawan, Wanita Ini Dedahkan Pengalaman Dijemput Ke Seminar Pemasaran