Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Mulai hilang dari radar sejak 21 April lalu, kapal selam dari Indonesia ini nampaknya telah menjadi perhatian dunia selepas tidak menerima sebarang signal daripada pihak kapal.

Kehilangan kapal ini secara tidak langsung turut mendorong beberapa negara seperti Malaysia, Australia dan Amerika Syarikat bergabung tenaga dalam mencari kapal selam yang dinamakan sebagai KRI-Nanggala 402 ini. Lebih membuatkan orang ramai risau, kapal KRI-Nanggala ini dilaporkan cuma mempunyai bekalan oksigen setakat hari ini sahaja.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Terbaharu, menerusi laporan daripada Times Indonesia, Panglima Tentera Negara Indonesia Marsekal Hadi Tjahjanto mengesahkan KRI-Nanggala 402 disahkan tenggelam. Terdapatnya tumpahan minyak dan serpihan kepingan antara yang menjadi bukti kukuh tenggelamnya kapal KRI-Nanggala 402.

Kapal selam ini dilaporkan berada pada paras 850 meter dalam laut di mana status individu yang berada dalam kapal masih belum dapat disahkan. Usaha untuk menaikkan semula kapal selam KRI-Nanggala 402 ini masih lagi diusahakan.

Untuk pengetahuan, kapal selam buatan Jerman berusia 42 tahun ini mulai terputus hubungan pada 4.25 pagi Rabu sejak memaklumkan keizinan untuk menyelam dan sejak daripada itu tiada lagi perkhabaran diterima daripada pihak kapal.

Didoakan semoga urusan pencarian kapal selam KRI-Nanggala 402 serta 53 anak kapal dipermudahkan dalam waktu yang getir ini.

Ketahui lebih lanjut mengenai kronologi kes kapal selam KRI-Nanggala 402 yang membawa 53 nyawa dengan klik pautan di bawah.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kehilangan Kapal Selam Indonesia Yang Membawa 53 Nyawa

Hilang Lebih 72 Jam Di Lautan, Bekalan Oksigen KRI Nanggala-402 Dilaporkan Habis Hari Ini